رژيم DASH در پرفشاري خون
زن 57 سالهاي براي ارزيابي فشار خون به يک درمانگاه سرپايي مراجعه ميکند. او هيچ سابقهاي از علايم بيماري قلبي- عروقي ندارد و ميگويد که وزنش در طي 30 سال گذشته، 15 کيلوگرم افزايش يافته است. فشار خون اوmmhg 95/155، وزن او 86 کيلوگرم، قد او 165 سانتيمتر، شاخص توده بدني او (bmi، وزن به کيلوگرم تقسيم بر مجذور قد به متر) 31 و دور کمر او cm 98 است. سطح تريگليسريد سرم mg/dl 175، کلسترول از نوع ليپوپروتئين پرچگال mg/dl 42، کلسترول از نوع ليپوپروتئين کمچگال پايين mg/dl 110 و گلوکز mg/dl 85 است. بنابراين پروفايل باليني او منطبق با نشانگان متابوليک است. او سيگاري نيست، تحرک ندارد و رژيم غذايياش داراي مقادير بالاي نان سفيد، گوشت فرآوريشده و اسنکها و نوشيدنيهاي حاوي قند و سديم و مقادير پايين ميوه و سبزيجات است. او علاقمند است که شيوه زندگي سالمتري را در پيش بگيرد.
مشکل باليني
پرفشاري خون به صورت فشار خون سيستوليک برابر يا بالاتر از mmhg140 يا فشار خون دياستوليک برابر يا بالاتر از mmhg 90 تعريف ميشود. با وجود اين، موربيديته در افرادي که فشار خون بالاتر از
mmhg 75/115 دارند، افزايش مييابد. فشار خون بالا با افزايش خطر سکته مغزي، انفارکتوس ميوکارد، نارسايي قلبي، نارسايي کليوي و ضعف شناختي همراه است. فشار سيستوليک بالاي mmhg 115 مهمترين تعيينکننده خطر مرگ در سراسر جهان و مسوول 6/7 ميليون مورد مرگ قلبي- عروقي در سال است.
طي سالهاي 1991 - 1960، فشار خون افراد در ايالات متحده کاهش يافت و پس از اولين دهه اين بازه زماني، ميزان مرگهاي ناشي از علل قلبي- عروقي کاهش پيدا کرد. احتمالا غربالگري و درمان موثر پرفشاري خون، علل اين الگوي سودمند بودند. با وجود اين، از 2002-1990، فشار خون مجددا افزايش پيدا کرد. مصرف ميوهها و سبزيجات و پايبندي به الگوهاي غذايي سالم در طي اين دوره زماني، کاهش يافت و شيوع چاقي شکمي بيشتر شد؛ هر دو رويه در ايجاد پرفشاري خون، مشارکت داشتند.
در ميان اغلب جمعيتها در کشورهاي صنعتي، شيوع پرفشاري خون به صورت قابل توجهي با افزايش سن، افزايش مييابد؛ در ايالات متحده، فشار خون از حدود 10 در افراد 30 ساله به 50 در افراد 60 ساله ميرسد. با اين حال، در برخي افراد شامل گياهخواران، جمعيتهايي که رژيم غذاييشان عمدتا از فرآوردههاي سبزيجات تشکيل شده است و آنهايي که مصرف سديم پاييني دارند، در واقع افزايش پرفشاري خون با افزايش سن ديده نميشود.
کاربرد باليني
دارودرماني نقشي اساسي در درمان پرفشاري خون دارد. گزارش هفتم کميته ملي الحاقي پيشگيري، شناسايي، ارزيابي و درمان فشار خون بالا(1) تاکيد ميکند در مورد بيماراني که تغيير شيوه زندگي (شامل رژيمدرماني، فعاليت فيزيکي و قطع مصرف الکل) در کاهش فشار خون آنها به پايينتر از mmhg 90/140 (يا mmhg 80/130 در بيماران مبتلا به ديابت با بيماري مزمن کليوي) موثر نيست، بايد درمان دارويي آغاز شود و اين درمان بر مبناي پاسخ بيمار در طول زمان، تعديل گردد. با وجود اين، درمان دارويي نبايد جاي درمان با رژيم غذايي را بگيرد؛ بلکه اين دو نوع درمان بايد مکمل هم به حساب آيند. رژيم غذايي dash در کنار بلوکرهاي گيرندههاي آنژيوتانسين، موثر است. کاهش سديم در افراد سالمند مبتلا به پرفشاري خون که تحت درمان با داروهاي ضد فشار خون قرار دارند و در افراد مبتلا به پرفشاري خون مقاوم که چندين نوع داروي ضد فشار خون استفاده ميکنند، بسيار اثربخش است.
ما بيماران را در زمينه اتخاذ رژيم غذايي سالم با استفاده از الگو يا جدولي مشابه آنچه در جدول 1 نشان داده شده است، راهنمايي ميکنيم. به بيان ساده، ما بيماران را تشويق ميکنيم از گوشت پرندگان، ماهي، مغزها و حبوبات به جاي خوردن گوشت قرمز؛ از فرآوردههاي لبني کمچرب و بدون چربي به جاي فرآوردههاي لبني پرچرب؛ سبزيجات و ميوهها به جاي اسنکها و دسرهاي غني از قند؛ نانها و پاستاهاي تهيهشده از آرد کامل به جاي آرد سفيد؛ از خود ميوه به جاي آب ميوه؛ و روغنهاي آشپزي چنداشباعنشده (polyunsaturated) و تکاشباعنشده (monounsaturated) نظير روغن زيتون، کانولا، دانه سويا، بادام زميني، ذرت ، آفتابگردان يا safflower به جاي کره، روغن نارگيل يا روغن palm-kernel استفاده کنند. جدول 1، اطلاعاتي را در مورد تعداد سهمها و اندازه وعدههاي هر يک از انواع غذاها در يک هفته، ارايه داده است.
اتخاذ يک رويکرد رژيمي سالم به معناي انتخابهاي صحيح در هنگام خريد است که موجب ميشود سالمترين غذاها در منزل در دسترس باشد. توصيههاي جدول 1 يک راهنماي خريد مواد غذايي را نيز شامل ميشود. در ايالات متحده متداول است که غذاهاي سالم را در قسمتهاي پيراموني مغازهها قرار دهند؛ عمده خريد هفتگي بايد متمرکز بر اين مناطق باشد. استفاده از مواد غذايي کنسروي يا فرآوريشده بايد محدود شود مگر اينکه محتواي نمک آنها کاهش داده يا واقعا حذف شده باشد. براي راحتي ميتوان سبزيجات کنسروي يا منجمد با نمک پايين را جايگزين انواع تازه آنها نمود. از رفتن به بخشهايي از مغازه که حاوي نوشيدنيهاي شيرين، آبنبات و کلوچه است بايد کلا اجتناب شود.
محدود کردن سديم، کانون تدابير درماني رژيمي در پرفشاري خون است. بيماران بايد با خواندن برچسبهاي غذايي که ميزان محتواي سديم غذاهاي بستهبندي يا فرآوريشده را مشخص ميکند، آشنا شوند. غذاهاي فرآوريشده، غالبا سديم بالايي دارند. براي بيماراني که عادت به رژيم پرسديم داشتهاند، رژيم کمسديم گاهي اوقات نامطبوع است؛ با وجود اين، ذائقه سريعا تطبيق مييابد و مطالعات نشان دادهاند که رژيمهاي کمسديم نيز ميتوانند به اندازه رژيمهاي پرسديم براي بيماران، مقبول باشند. گياهان، ادويهها و مرکبات (آب ميوه يا پوست) و ديگر افزودنيهاي اسيدي نظير سرکه را ميتوان براي جبران محتواي اندک سديم به غذاها افزود که ميتواند حتي به غذاهاي پرسديم، ترجيح نيز داده شود.
بيماران نبايد هيچ يک از وعدههاي غذايي را از قلم بيندازند، بايد يکسوم غذاي روزانه خود را در وعده صبحانه مصرف کنند و نبايد بيشتر از يک بار در هفته در رستوران غذا بخورند. خوردن غذا در رستورانهاي مختلف ميتواند منجر به از بين رفتن هدف رژيم غذايي کمسديم شود زيرا نمک موجود در يک سهم از بعضي از انواع سوپ، ساندويچ، مرغ سرخشده يا پيتزا ممکن است بسيار فراتر از کل ميزان توصيهشده روزانه سديم باشد. قانون اصلاح خدمات سلامت شامل مقرراتي مبني بر اين است که تمام رستورانهاي زنجيرهاي با بيش از 20 شعبه بايد اطلاعاتي در مورد مقدار سديم و ديگر ترکيبات رژيميدر منوهاي خود فراهم کنند.
پايبندي به رژيمدرماني هنگامي که همراه با راهنمايي يا مشاوره فعال بيمار توسط پزشکان يا ساير پرسنل پزشکي با تجربه در رژيمدرماني باشد، بهتر و ميزان موفقيت در دستيابي به کنترل فشار خون، بالاتر است. ما همواره توصيه ميکنيم که بيماران، مصرف غذايي خود را به مدت 1 تا 2 هفته ثبت کنند و در مورد آن با متخصص رژيم غذايي که برنامه ويژه غذايي را ارايه خواهد داد، صحبت کنند. اين کار به ويژه هنگامي که نياز به کاهش وزن وجود دارد، مورد نياز است. پيگيري توسط متخصص تغذيه به شکل ملاقاتهاي فردي يا گروهي، ضروري است. به علاوه، وب سايتها و کتابهاي متعددي جهت ارايه اطلاعات و راهنمايي بيشتر به بيماران در زمينه رژيمهاي غذايي سالم، وجود دارد.
هزينههاي همراه با درمان رژيمي پرفشاري خون، نسبتا کم هستند. در يک مطالعه که در منطقه بوستون در سال 2006 انجام شد، هزينه طرح غذايي dash در مناطق با وضعيت اجتماعي- اقتصادي پايين، 31 دلار در هفته و در مناطق با وضعيت اجتماعي- اقتصادي بالا، 40 دلار بود. قابليت خريد اقلام رژيم از نظر بيماران مصاحبهشده در درمانگاههايي در هر دو منطقه، مشابه بود. در آمريکا هزينه مشاوره اوليه با يک متخصص تغذيه، تقريبا 150 دلار و مشاورههاي پيگيري حدود 100 دلار است. پوشش اين خدمت در بيمههاي سلامت يا برنامههاي کارفرمايان، متغير است.
عوارض جانبي
عموما در افرادي که رژيم dash و انواع تغييريافته آن يا رژيمهاي مديترانهاي داشتند، عوارض جانبي به ميزان کمتري روي داده است.
حيطههاي عدم قطعيت
يک حيطه ناشناخته حايز اهميت در زمينه پژوهشهاي رژيمي، تدبير و ارزيابي مداخلات موثر رفتاري و مبتني بر جامعه است. در کارآزماييهاي dash، تغييرات رژيميدر يک دوره کوتاهمدت مورد مطالعه قرار گرفتهاند و شرکتکنندگان از نظر پايبندي به رژيم غذايي، در همين مدت به دقت مورد پايش قرار ميگرفتند. پايبندي، يک عنصر ضروري در درمان رژيمي بلندمدت پرفشاري خون است و لازم است بدانيم که کدام يک از اجزاي مداخلات رفتاري، منجر به تبعيت از رژيم غذايي ميشود. به علاوه، هيچ کارآزمايي بزرگ و بلندمدتي در مورد پيامدهاي باليني رژيمهاي غذايي انجام نشده است؛ هر چند که يک مطالعه بلندمدت مشاهدهاي روي يک کارآزمايي تصادفيشده قبلي و يک کارآزمايي تصادفيشده نسبتا کوتاهمدت، نشانگر کاهش در بروز وقايع قلبي- عروقي با کاهش سديم بوده است. با وجود اين، باور ما اين است که با آگاهي از منافع رژيمهاي غذايي در خصوص فشار خون و ساير عوامل خطرساز، نيازي به اجراي کارآزماييهاي بزرگ تصادفيشده براي پاسخ به اين سوال وجود ندارد.
جدول 1. خريد توصيهشده هفتگي و گاه و بيگاه مواد غذايي براي يک نفر که تحت رژيم غذايي سالم حاوي 2100 کيلوکالري و 1500 ميليگرم سديم در روز قرار دارد * | ||||
نوع ماده غذايي خريداريشده |
سهمها در هفته |
اندازه سهم |
مقدار کلي خريداريشده |
توصيهها |
بخشهاي پيراموني مغازه |
اغلب خريد هفتگي خود را در اين قسمت انجام دهيد | |||
سبزيجات † |
||||
برگهاي سبز |
||||
سبزيجات سالادي |
4 |
1 فنجان |
2-1 بسته |
کاهو، سبزيجات مخلوط بهاره، يک دسته اسفناج (حدود 450 گرم) |
ساير سبزيجات |
4 |
2/1 فنجان |
2-1 دسته |
کلمپيچ، سبزيجات با برگهاي زرد مايل به سبز (حدود 450 گرم) |
چليپائيان |
3 |
2/1 فنجان |
2-1 عدد |
بروکلي، کلم، گلکلم (حدود 450 گرم) |
رنگارنگ ‡ |
15 |
2/1 فنجان |
12-8 عدد |
گوجه فرنگي، هويج، کدو، فلفل، سيبزميني شيرين، ذرت، بادمجان، آووکادو (حدود 1350 گرم) |
ساير |
3 |
2/1 فنجان |
220 گرم |
کرفس، دانههاي سبز، نخود فرنگي، جوانهها |
ميوهها |
||||
تازه |
20 |
1 عدد متوسط يا 2/1 فنجان خردشده |
20-15 عدد |
سيب، گلابي، انگور، موز، هلو، آلو، پرتقال، تارنگي، توت، طالبي، آناناس |
خشکشده |
8 |
4/1 فنجان |
1 بسته |
کشمش، زردآلو، آلو، انواع گيلاس و آلبالو (حدود 220 گرم) |
آب ميوه |
4 |
1 ليوان (225 ميليليتر) |
حدودا يک ليتر |
پرتقال، انگور، هويج شيرين نشده |
گياهان، ادويهجات و ديگر طعمدهندهها |
آزاد |
آويشن، زنجبيل، سير، پياز، برگ بو، آب ليمو | ||
گوشت، ماکيان و ماهي |
||||
ماهي و صدف |
2 |
220-170 گرم |
450 گرم |
ماهي روغن، ماهي خاردار، ماهي آزاد، تون يا ساردين تازه يا کنسروي، حلزون، ميگو |
ماکيان |
2 |
220-170 گرم |
450 گرم |
بوقلمون، جوجه، ژامبون سرد کمسديم |
گوشتهاي قرمز |
1 |
110-60 گرم |
110 گرم |
گوشت گاو، بره، ژامبون سرد کمسديم |
فرآوردههاي لبني |
||||
شير |
10 |
1 ليوان (225 ميليليتر) |
2 ليتر |
فرآوردههاي کمچرب يا بدون چربي را انتخاب کنيد |
ماست |
3 |
1 فنجان |
1 ظرف |
فرآوردههاي کمچرب يا بدون چربي را انتخاب کنيد (حدود 900 گرم) |
پنير |
4 |
1 برش |
110 گرم |
نرم يا سفت |
راهروهاي غذاهاي فرآوريشده • |
تنها محصولات کمسديم را انتخاب کنيد | |||
مغزها (کامل يا کره) |
10 |
30 گرم |
1 بسته يا شيشه |
مغز گردو، بادام، بادام زميني (حدود 225 گرم) |
حبوبات |
3 |
1 فنجان |
1 قوطي يا بسته |
نخود، عدس، لوبيا (حدود 450 گرم) |
زيتونها |
2 |
2/1 فنجان |
1 شيشه |
سياه، سبز، پرورده (حدود 100 گرم) |
ادويهها |
آزاد |
فلفل سياه، فلفل قرمز، دارچين، پاپريکا | ||
انواع نانها |
20 |
1 برش |
1 بسته |
نان، باگت، پنکيک، وافل (حدود 700 گرم) ؛ محصولات داراي آرد کامل را انتخاب کنيد |
فرآوردههاي گوجهفرنگي |
4 |
3/2 فنجان |
2 شيشه يا قوطي |
سس، افشره، کامل يا خردشده (حدود 330 گرم در يک شيشه يا قوطي) |
چيپس و ساير اسنکها |
3 |
2/1 فنجان |
3 بسته |
چيپس ذرت مکزيکي، ذرت بوداده، چوب شور (حدود 40 گرم در هر بسته) |
شکلات يا شيرينيها |
1 |
28 گرم |
1 قطعه يا مقدار مشابه |
قطعات پردانه، قطعات شکلات (حدود 30 گرم) |
ديگر راهروهاي مواد غذايي (نوشيدنيهاي شيرين، آبنبات و کلوچه) |
از اين راهروها عبور نکنيد | |||
خريدهاي کمتر شايع+ |
||||
غلات صبحانه |
2 |
2/1 فنجان |
2/1 1 فنجان |
جو، سبوس گندم، پرک کامل گندم، ساير دانههاي کامل |
پاستا، برنج و غلات |
3 |
1 فنجان (پخته) |
2/1 فنجان |
پاستا، برنج قهوهاي، بلغور |
روغنهاي آشپزي |
12 |
1 قاشق غذاخوري |
4/3 فنجان |
کانولا، ذرت، آفتابگردان، زيتون، دانه سويا |
روغنهاي سر ميز |
16 |
1 قاشق غذاخوري |
3/1 فنجان |
افشانههاي مايع فاقد روغن ترانس |
چاشني سالاد و مايونز |
21 |
1 قاشق غذاخوري |
2/1 فنجان |
موارد کمسديم را انتخاب کنيد |
قندها |
24 |
1 قاشق غذاخوري |
2/1 فنجان |
شکر، ژله، عسل، شربت افرا |
دسرها |
1 |
2/1 فنجان |
2/1 فنجان |
بستني، دسر ميوهاي، ماست منجمد، ديگر موارد (110 گرم) |
تخممرغ |
3 |
1 |
3 |
تخممرغهاي بزرگ |
نمک |
7 |
3/1 قاشق غذاخوري |
3/1+ 2 قاشق غذاخوري |
نمک براي آشپزي يا افزودن سر ميز |
* بيماران بايد توصيههاي ذيل را مد نظر قرار دهند: هيچ يک از وعدههاي غذايي را حذف نکنيد و يکسوم کالري غذاي روزانه را در صبحانه صرف نماييد؛ غذا خوردن در بيرون را به يکبار در هفته محدود کنيد و غذاهايي با محتواي سديم پايين را انتخاب نماييد: تنها يک برش پيتزا، يک ساندويچ بوقلمون يا يک بشقاب پاستا حاوي 2000 ميليگرم سديم است. 1 قاشق غذاخوري معادل 5 گرم و 1 فنجان سبزيجات برگدار معادل 75 گرم است. † ميتوان سبزيجات منجمد يا کنسروي فاقد نمک را جايگزين انواع تازه کرد. ‡ حداقل چهار نوع مختلف سبزيجات را از اين دسته انتخاب کنيد. • راهروهاي غذاي فرآوريشده را براي خريد ساير مواد غذايي در دسته غذاهاي کمتر شايع، ببينيد. ¶ به دنبال غذاهاي کمسديم، فاقد نمک يا با نمک کاهشيافته باشيد. انواع مختلف را مقايسه کنيد و آنهايي را که محتواي سديم پاييني دارند، انتخاب کنيد. کل مقدار سديم مصرفي در يک هفته از غذاهاي فرآوريشده يا غذا خوردن در بيرون نبايد بيش از 2000 ميليگرم باشد. + مقادير مجاز هفتگي براي مواردي تعيين شدهاند که عموما کمتر از يک بار در هفته خريداري ميشوند. مقادير مصرف هفتگي بايد در ظرفهاي شخصي جدا گذاشته شوند تا تعيين ميزان کلي مصرف، ساده باشد. |
راهکارها
ما راهکارهاي انجمن قلب آمريکا را براي سلامت قلبي- عروقي و درمان رژيمي پرفشاري خون، توصيه ميکنيم. اين راهکارها، غذاها و رويکردهاي رژيمي مشابه آنچه در رژيم غذايي dash وجود دارد را تاييد ميکنند و مصرف 65 ميليمول يا 5/1 گرم سديم در روز را به عنوان ميزان مطلوب، ذکر مينمايند.
نتيجهگيري و توصيهها
رژيم غذايي بيماري که در ابتداي مقاله توصيف شده است، با رژيمهاي غذايي سالميکه براي درمان پرفشاري خون توصيه ميشوند، بسيار فرق دارد و بنابراين، منطقي است که فرض کنيم تغيير رژيم غذايي ميتواند منجر به طبيعي شدن فشار خون او شود. به بيمار بايد دستورات مکتوبي در خصوص نحوه اتخاذ يک رژيم غذايي سالم نظير رژيم dash، نوع کمکربوهيدرات رژيم dash، يا رژيم مديترانهاي داده شود. دستورات بايد شامل راههايي براي کاهش قابل توجه مصرف سديم نيز باشد. ما همچنين کمي کاهش کالري به صورت دايمي به ميزان 300-200 کيلوکالري در روز همراه با افزايش فعاليت فيزيکي را توصيه ميکنيم. پزشک بيمار بايد مشاورهاي با يک متخصص تغذيه را همراه با برنامه زماني منظم ويزيتهاي پيگيري، ترتيب دهد. بيمار بايد فشار خون خود را در منزل با يک دستگاه خودکار حداقل يک بار در ماه و ترجيحا به دفعات بيشتر، اندازهگيري کند. امتحان کردن درمان رژيمي جدي پيش از آغاز درمان دارويي براي دستيابي به فشار خون هدف (فشار خون سيستوليک mmhg 140، فشار خون دياستوليک mmhg 90) به مدت 6 ماه قابل توجيه است.
منبع: نشریه نوین پزشکی شماره ۴۷۶