..:::: سن بالای ۶۰ سال موجب کاهش حس بویایی می شود ::::..
پژوهشگران علوم پزشکی می گویند: افرادی که در سن ۶۰ سالگی و بالاتر هستند اغلب توان تشخیص بین بوهای مختلف را از دست می دهند و در نتیجه بیشتر در معرض خطر تماس با مواد شیمیایی خطرناک و همچنین تغذیه نامطلوب قرار دارند.
پروفسور دیگو رسترپو، رییس مرکز علوم اعصاب در دانشکده پزشکی دانشگاه کلورادو که سرپرستی این گروه از متخصصان را برعهده داشته خاطرنشان کرد: مطالعه روی چگونگی تغییر در حس بویایی با افزایش سن مشخص کرد که نورون های حسی در منطقه بویایی مغز از سن ۶۰ سالگی به بعد واکنش های غیرمنتظره ای نشان می دهند و همین امر امکان تمایز بین بوهای خاص را برای افراد سالمند دشوارتر می سازد.
پروفسور رسترپو تصریح کرد: ما متوجه تغییرات فاحشی در واکنش های اعصاب حس بویایی در افراد بالای ۶۰ سال شدیم. این تغییرات هم در بینی و هم در مغز سالمندان رخ می دهند.
جزئیات این مطالعه در نشریه «نوروبیولوژی پیری» به چاپ رسیده است.
در مقایسه با بسیاری از حیوانات، انسان در بویایی توانمندی رضایتبخشی ندارد.
در مغز انسان، جایی که مخصوص دریافت و درک بو است، حدود یکدوازدهم مغز است؛ در حالی که یکسوم مغز سگ به حس بویاییش اختصاص یافته است. البته بشر حواس، اعضا و نیروهای دیگر خود را تکامل بخشیده است تا ناتوانی خود را در حس بویایی جبران کند.
عصب بویایی در هر طرف نیمکره مغز از قاعده مغز خارج شده و از طریق سوراخهای ریز کف جمجمه وارد بینی شده و در سقف بینی پخش میشود. ذرات بودار معلق در هوا به هنگام تنفس وارد بینی شده و به این رشته های عصبی میرسند و باعث تحریک این رشته ها میشوند. این رشته ها جریان عصبی ایجاد شده را به مغز منتقل میکنند و مغز ” بوی ” مربوطه را درک میکند. بدیهی است چنانچه به هر دلیل مسیر تنفس از بینی دچار انسداد یا تنگی شود ذرات بودار نمیتوانند به میزان کافی وارد بینی شوند و خود را به رشته های عصبی بویائی برسانند
منبع: سایت پزشکان بدون مرز