نتايج نشان داد كساني كه ميزان امگا ۳ در خونشان در بالاترين حد است ۷۱ درصد بيش از ديگران در معرض خطر ابتلا به نوع كشنده سرطان پروستات قرار دارند كه به سرعت پيشرفت مي‌كند و به سختي درمان مي شود. محققان مركز تحقيقات سرطان فرد هاچينسون در آمريكا مي‌گويند مصرف كپسول‌هاي امگا ۳ نه تنها خطر سرطان پروستات را كم نمي‌كند بلكه احتمال موارد كشنده اين بيماري را هفتاد درصد افزايش مي‌دهد. اين پژوهشگران معتقدند هيچ مدرك قطعي وجود ندارد كه ثابت كند مكمل‌هاي غذايي براي سلامت سودمند هستند.

اسيد چرب امگا ۳ نوعي اسيد چرب اشباع نشده است كه در بدن ساخته نمي شود اما براي سوخت و ساز ضروري است. ماهي‌هاي روغني شامل ماهي آزاد، اِسقُمري اطلس (نوعي ماهي تن)، قزل‌آلا و شاه ماهي از منابع سرشار امگا ۳ هستند و مصرف هفتگي اين ماهي‌ها توصيه شده است. امگا ۳ بعنوان ماده‌اي شناخته شده كه خواص ضد التهابي دارد و براي پيشگيري از سكته‌هاي قلبي و مغزي، التهاب مفصل (آرتروز)، سرطان‌ها و افزايش تواناييهاي ذهني و پيشگيري از آلزايمر استفاده شده است.
با اين حال سودمندي مصرف امگا ۳ موضوعي بحث برانگيز بوده و برخي پژوهشگران و پزشكان معتقدند دلايل كافي براي اين نتيجه‌گيري وجود ندارد.

پژوهشگران مركز هاچينسون در اين تحقيق خون ۸۳۴ مرد مبتلا به سرطان پروستات را با خون ۱۳۹۳ مرد سالم مقايسه كردند. در باره سودمندي امگا ۳ براي قلب و مغز اخيرا ترديدهاي زيادي ابراز شده است. بعلاوه، در اين افراد خطر ابتلا به نوع خفيف‌تر سرطان پروستات ۴۳ درصد بيشتر است. اين مقدار امگا ۳ در خون با خوردن هفته‌اي بيش از دو وعده ماهي آزاد ايجاد مي شود. دكتر آلن كريستال محقق ارشد اين پژوهش با اشاره به نتيجه تحقيق ديگري كه ۱۲ سال پيش انجام شده مي‌گويد ما يك بار ديگر نشان داديم كه مكمل‌هاي غذايي ممكن است مضر باشند. هر چه تحقيقات بيشتري انجام مي دهيم - و من در بيشتر دوران كارم در اين تحقيقات شركت كرده ام - متوجه مي شويم كه دزهاي بالاي مكمل‌هاي غذايي در پيشگيري از بيماري ها سودي ندارند و ممكن است حتي اين خطر را افزايش دهند.

هنوز روشن نيست اين چربي چگونه باعث رشد تومور مي‌شود اما برخي حدس مي‌ زنند شايد امگا ۳ سيستم ايمني را ضعيف مي‌كند يا اينكه به دي‌ان‌اي (DNA) آسيب مي‌زند. سالانه ۷۰۰ ميليون پوند در انگليس صرف خريد مكمل‌هاي غذايي مي‌شود. روغن ماهي يك پنجم مكمل‌هاي غذايي را كه سالانه در انگليس مصرف مي شوند تشكيل مي‌دهد. فعالان محيط زيست مي‌گويند بازار كپسول‌هاي امگا ۳ باعث افزايش شكار كوسه‌هايي شده كه در آب‌هاي عميق زندگي مي‌كنند. بجز ماهي‌هاي روغني، امگا ۳ در گردو، تخم كدو، توفو (پنير شير سويا) و سبزي هايي كه برگ‌هاي سبز تيره دارند يافت مي‌شود. انجمن قلب انگليس مصرف هفتگي ماهي‌هاي روغني را توصيه كرده و به كساني ناراحتي قلبي دارند توصيه كرده هفته‌اي دو يا سه بار از اين ماهي‌ها بخورند.

سرطان پروستات يكي از شايعترين سرطان‌هاي مردان است و احتمال آن با افزايش سن بيشتر مي شود. در انگليس اين سرطان شايع‌ترين سرطان در مردان است اما در ايران، هشتمين سرطان شايع در مردان است.  اخيرا در تحقيق ديگري كه درباره سودمندي سلنيوم و ويتامين اي (E) در پيشگيري از سرطان پوستات انجام شد مشخص شد كه سلنيوم تاثيري در پيشگيري ندارد و ويتامين E اين خطر را بيشتر هم مي كند.

تاثير امگا ۳ در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي هم در چندين تحقيق كه اخيرا انجام شده زير سوال رفته است. بررسي ۲۰ تحقيقي كه روي هفتاد هزار نفر انجام شده است نشان داده كه امگا ۳ خطر بيماري‌هاي قلبي را كاهش نمي‌دهد. با اين حال برخي از متخصصان نتيجه تحقيق مركز سرطان هاچينسون را قطعي فرض نكرده‌اند و معتقدند به تحقيقات بيشتري نياز است. دكتر ايان فريم از مركز تحقيقات سرطان انگليس مي گويد مطالعات وسيع‌تر و پيچيده‌تري لازم است تا بتوانيم خطرات امگا ۳ در رژيم غذايي را با منافع آن بسنجيم. سارا ويليامز مسئول اطلاع رساني مركز تحقيقات سرطان انگليس مي ‌گويد:  شواهد اين كه امگا ۳ بر سرطان پروستات تاثير مي‌گذارد متناقض هستند و متاسفانه اين تحقيق هم موضوع را حل نكرده است.

منبع: ایرنا